Bladder accumulators for hydraulics

Algemeen accumulatoren

Een van de hoofdtaken van een hydrauliek accumulator, ook wel kortweg hydraulische accu genoemd, is het opslaan van een bepaalde hoeveelheid (hydrauliek)vloeistof onder druk en dit geheel of gedeeltelijk te ontladen wanneer dit benodigd is. Door de werking van een hydrauliek accumulator worden ze gezien als drukvaten welke geschikt moeten zijn voor maximale werkdruk en moeten voldoen aan de regels welke aan drukvaten worden gesteld in de verschillende landen.
Accumulatoren met scheidingselement tussen de vloeistofzijde en de gas zijde, welke doorgaans wordt voorgevuld met stikstof, worden veelvuldig toegepast in hydraulische systemen.
Er zijn verschillende types scheidingselementen verkrijgbaar welke ook bepalend zijn voor het ontwerp en model accumulator

LA - LAS  balg accumulatoren

Voor veel hydraulische accumulatoren wordt gebruik gemaakt van een balg als scheidingselement tussen de vloeistofzijde en de gaszijde van de accu. Deze onderhoudsvriendelijke accumulatoren zijn zodanig ontworpen dat eenvoudig reparaties kunnen worden uitgevoerd. Een balg accumulator bestaat uit een buis vervaardigd van gehard staal. Een rubber balg scheidt het gas van de hydraulische vloeistof. robuuste stalen knop sluit het gat aan de vloeistofzijde van de accumulator af bij voorvullen en voorkomt dat de balg, bij het voorvullen, uit de accumulator word gedrukt. Balg accumulatoren dienen horizontaal of verticaal gemonteerd te worden met de vulklep naar boven.

Eigenschappen

 • Robuuste vormgeving
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Compressie verhouding, max 6:1

Toepassingen

 • Energie opslag in systemen met onderbroken werking voor vermogensreductie van de pomp
 • Energie opslag voor noodsystemen zoals wanneer de pomp niet werkt of stroom uitvalt
 • Compensatie voor (lek)verliezen
 • Druk compensatie
 • Trillingsdemping
 • Volume compensatie in geval van druk- en temperatuurswisseling
 • Hydraulische vering voor voortuigen
 • Schokdempers voor mechanische invloeden

Bevestigingsbeugels

Een accumulator dient goed bevestigd te worden. Accumulators hebben doorgaans namelijk een behoorlijk gewicht. Findynamica heeft daarom een compleet assortiment bevestigingsbeugels in haar programma waarmee elke accumulator veilig en gedegen kan worden gemonteerd.

Uw accumulator bij Findynamica laten voorvullen

Het is erg makkelijk om, wanneer u een accumulator nodig heeft, deze direct te laten vullen met stikstof. Findynamica heeft alle mogelijkheden in huis om uw accumulator te vullen zodat de accumulator meteen geschikt is voor montage in uw hydraulisch systeem. Wanneer u liever zelf de accumulatoren afvult is dit natuurlijk geen probleem. Findynamica verkoopt daarvoor ook complete vulsets.

 

Berekeningen

De status van de accumulator

Voor een juiste berekening van een hydraulische accumulator zijn verschillende factoren belangrijk met betrekking tot accumulator, werkdruk, voorvuldruk, noodzakelijke volumes en werktemperaturen.

 1. 0 = (stikstof voorvuldruk) en V0 = (effectief gasvolume) geven de voorvulstatus aan. De hydrauliekdruk is lager dan de voorvuldruk, de voorvuldruk is dermate hoog dat er geen vloeistof aanwezig is in de accumulator. Een speciale knop sluit de opening af en voorkomt dat de balg uit de accumulator wordt gedrukt.
 2. P1 = (minimale werkdruk) en V1 = (gasvolume bij druk P1) geven de status bij minimale bedrijfsdruk aan. Zorg ervoor dat er altijd een restant olie aanwezig is in de accumulator om te voorkomen dat de balg veelvuldig tegen de buitenschaal aanslaat.
 3. P2 = (maximale werkdruk) en V2 = (gasvolume bij druk P2)  geven de status bij maximale werkdruk aan de balg is daarbij maximaal ingedrukt en de accumulator is hiermee maximaal gevuld met olie.

Voorvuldruk berekenen

De voorvuldruk is afhankelijk van de toepassing waarin een accumulator word gebruikt.

 • In geval van energieopslag, noodfunctie, hydraulische vering, drukcompensatie, lekcompensatie en volumecompensatie is de voorvuldruk (P0) normaal gesproken een factor van 0,9 tot 0,95 maal de minimale werkdruk (P1) (bij maximale bedrijfstemperatuur). Compressieverhouding moet overeenkomen of lager zijn dan de maximale compressieverhouding aangegeven in de productcatalogus.
 • In geval van pulsatiedemping is de voorvuldruk (P0)  een factor 0,7 tot 0,9 maal de werkdruk.

Temperatuurschommelingen

De werktemperatuur kan een sterke invloed hebben op de voorvuldruk van de accumulator. Wanneer de temperatuur stijgt, verhoogt de voorvuldruk namelijk ook. Wanneer de temperatuur daalt, zakt de voorvuldruk eveneens. Om een accumulator bij temperatuurschommelingen optimaal te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de voorvuldruk goed wordt berekend.

P0 (T20) = P0 (Tx) x (20 + 273 / Tx + 273)

P0 (Tx) = gasdruk P0 bij gemeten temperatuur Tx
P0 (T20) = stikstof vuldruk P0 bij 20°C

 

Uitgebreide productdocumentatie