Elektrische bedieningen hydrauliek

Algemeen elektrische besturingen en joysticks

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om, gecontroleerd, hydraulieksystemen in machines te kunnen bedienen. De elektrische besturing middels een schakelaar of joystick zet elektrisch signaal om in een hydraulische beweging. Hiermee kan bijvoorbeeld de aansturing worden gedaan van een hydrauliekcilinder of hydromotor, maar ook de inschakeling van een hydrauliekaggregaat is mogelijk. Elektrische bedieningselementen voor hydrauliek installaties kunnen worden onderverdeeld in een zwart/wit bediening (aan/uit schakeling) en proportionele bediening.

Zwart/wit schakeling

Een zwart/wit schakeling, ook wel aan/uit schakeling genoemd, is een conventionele manier om een hydrauliekventiel te schakelen. Dit biedt vele voordelen tegenover een handbediend ventiel. Het voordeel is dan ook dat hydrauliek functies op afstand kunnen worden bediend en de installatie relatief eenvoudig te realiseren is. Zwart/wit schakelingen worden gebruikt in eenvoudige hydraulieksystemen waarin de nauwkeurigheid van de schakeling in oliestroom minder belangrijk zijn. Wanneer er een hoge nauwkeurigheid gewenst is kan er beter gebruik gemaakt worden van een proportionele regeling, of een gecombineerd systeem van zwart/wit en proportionele bediening.

Eigenschappen:

  • Eenvoudige aansturing
  • Minder nauwkeurig te doseren dan proportionele bedieningen
  • Relatief goedkope aanschaf

 

Proportionele besturingen en joysticks

Bij proportionele bedieningen kan men beter en gedoseerd een hydraulisch systeem aansturen. Zo kun je onder andere de snelheid van de schakeling afstellen zodat bijvoorbeeld een hijskraan gedoseerd kan worden bediend in plaats van een abrupte bediening wat in sommige gevallen tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Proportionele bedieningen middels een joystick of ander besturingselement zijn niet meer weg te denken in de wereld van de hydrauliek. Een proportionele besturing kan worden toegepast op onder andere stuurventielen, drukbegrenzingsventielen, regelbare smoringen, stroomregelkleppen etc.

De proportionele besturing middels bijvoorbeeld een joystick, zorgt voor een evenredige bediening wat een nauwkeurig te regelen oliestroom tot gevolg heeft. Met een zwak elektrisch signaal wordt er slechts een kleine olie doorlaat geregeld en met een sterk elektrisch signaal een grotere doorlaatopening. Ook zijn er hydrauliek systemen met een stand/positie bepaling zodat er gemeten wordt hoever een hydrauliekschuif wordt bediend, dit voor een nog nauwkeurige bediening.

Eigenschappen:

  • Diverse instelmogelijkheden
  • Precieze regeling mogelijk
  • Verschillende stuurspanningen mogelijk in AC en DC.

Findynamica heeft een breed pakket, vol met mogelijkheden, voor een juiste aansturing van uw machine of installatie.

 

Uitgebreide productdocumentatie


Joysticks Penny + Giles JC150


Joysticks Penny + Giles JC400