Marzocchi 1P pompen

Algemeen tandwielpompen

Tandwielpompen zijn de populairste pompen welke worden toegepast in moderne hydrauliek systemen. Marzocchi tandwielpompen blinken uit in veelzijdigheid, kracht en lange levensduur. Het eenvoudige ontwerp van een tandwielpomp zorgt voor relatief lage onderhouds- en aanschafkosten. Dankzij deze eigenschappen (verrijkt met een steeds doorlopende zoektocht naar verdere ontwikkeling van productontwerp, nauwkeurigheid, materiaalkeuze en productiemethoden) worden onze tandwielpompen geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Hierdoor kan een tandwielpomp worden toegepast in heavy duty hydrauliek applicaties met behoud van hydraulisch vermogen. Bovendien hebben onze tandwielpompen goede mechanische en volumetrische rendementen, een laag geluidsniveau en last but not least, compacte afmetingen met een laag gewicht / vermogen verhouding. Marzocchi heeft verschillende productseries hydrauliek tandwielpompen in haar programma welke ieder zijn ontwikkeld voor bepaalde toepassingen.

Serie 1P

1P tandwielpompen van Marzocchi zijn ontwikkeld voor compacte toepassingen en hulpfuncties met een beperkt vermogen. Deze serie heet 1P en wordt veel toegepast in elektrische hydrauliek (compact-)aggregaten. Pomphuis, flens en deksel zijn gemaakt van speciaal hoog resistente aluminiumlegeringen voor minimale vervorming bij maximale werkdruk of piekdrukken. Het pomphuis wordt gemaakt door middel van extrusie en de flens en het deksel worden gemaakt doormiddel van spuitgieten. De tandwielen zijn vervaardigd uit speciaal gehard staal met een nauwkeurige oppervlaktebehandeling. Het ontwerp en de juiste tandvorm van de tandwielen zorgt voor een zo laag mogelijk geluidsniveau tijdens werking van de Marzocchi 1P pomp.

 

Draairichting

1P tandwielpompen zijn standaard beschikbaar in rechts of links draaiende als ook in twee draairichtingen. Belangrijk is dat bij bestelling goed word aangegeven welke draairichting benodigd is, omdat 1P tandwielpompen niet van draairichting kunnen worden veranderd zonder uitwisseling van extra onderdelen.

 

Geïntegreerde drukbeveiliging

Het is mogelijk om een 1P tandwielpomp uit te rusten met geïntegreerde drukbeveiliging. Hiemee wordt de maximale werkdruk van het gehele hydrauliek systeem meteen bij de pomp afgesteld. Het grote voordeel hiervan is dat er geen extra componenten en ventielen benodigd zijn en dat, wanneer de pomp wordt ingebouwd in een olietank, er wordt voorkomen dat personen ongewenst de maximale systeemdruk kunnen aanpassen. Er zijn twee verschillende uitvoeringen leverbaar als drukbeveiligingsventiel op de 1P pompen. Optie 1: ventiel welke de afgeregelde oliestroom intern terugstort aan de zuigzijde van de 1P tandwielpomp. Optie 2: ventiel welke de afgeregelde oliestroom extern terugstort naar de tank.

HI-Lo pompen

In sommige toepassingen, bijvoorbeeld voor hydraulische houtklovers, is het gewenst om de vrije slag van de cilinder snel af te kunnen leggen (dit word ook wel ijlgang genoemd) en zodra er kracht geleverd moet worden dat er overgegaan wordt naar een kleinere olieflow bij hogere werkdruk. Zodoende kan er veilig en gedoseerd worden gewerkt. Marzocchi heeft met de 1P serie een speciale Hi-Lo tandwielpomp ontwikkeld welke wordt gevormd door een dubbelpomp met geïntegreerde klep. Bij de ijlgang cyclus pompen beide pompen maximaal mee en word hiermee dus de maximale snelheid benut. Bij de low speed wordt de pomp met het grootste slagvolume hydraulisch uitgeschakeld en werkt alleen de pompsectie met de kleinste opbrengst, hierdoor komt er vermogen beschikbaar om met een hogere werkdruk gecontroleerd te werken.

Dubbelpompen

1P pompen zijn te combineren als meervoudige dubbelpomp. Hierdoor is het mogelijk om eenvoudig een tweede hydraulisch circuit op te nemen in de applicatie.

Speciale afdichtingen

1P pompen worden gebruikt in veel verschillende hydrauliektoepassingen. Soms is het daarom ook gewenst om de tandwielpomp te voorzien van speciale afdichtingen.
Marzocchi 1P tandwielpompen kunnen, desgewenst, optioneel worden voorzien van de volgende afdichtingen;

  • Optie “V”: Viton afdichtingen. Door toepassing van viton afdichtingen is de 1P tandwielpomp geschikt voor hoge temperaturen. Het temperatuurbereik wordt hierdoor aangepast naar -10°C tot +120°C met behoud van de werkdrukken P1, P2, en P3 zoals weergegeven in de productdocumentatie. Ook is een 1P pomp met viton dichtingen geschikt om tot +150°C te worden toegepast als de max. werkdruk niet hoger komt dan 20 bar.
  • Optie “ST”: Deze afdichten maken een 1P hydrauliekpomp geschikt voor zowel lage alsook hoge temperaturen. De pomp wordt hiermee geschikt voor toepassingen van -40°C tot +120°C
  • Optie “H”: HNBR afdichtingen. Door toepassing van HNBR afdichtingen is de 1P tandwielpomp geschikt voor lage temperaturen. Het temperatuurbereik wordt hierdoor aangepast naar -40°C tot +80°C
  • Optie “TR”: Met deze optie wordt de hydrauliekpomp geschikt gemaakt voor toepassingen met een hoge inlaatdruk tot wel 6 bar absoluut. Deze optie is ook beschikbaar in combinatie met optie V, ST en H.

Installatievoorschriften

Het is belangrijk dat bij toepassing van een nieuwe Marzocchi tandwielpomp de installatievoorschriften juist worden nagevolgd, zie hiervoor de volgende link: Installatievoorschriften

 

Marzocchi Nederland

De import en verkoop van Marzocchi pompen en motoren wordt in Nederland exclusief gedaan door Findynamica, Findynamica is tevens wereldwijd de hoofddistributeur van Marzocchi producten. 

 

Uitgebreide productdocumentatie


    1P serie